Brev som berättar 2

Farmors morfar Per Pettersson  hamnade i Uppland och i Tierp som jag tidigare berättat. Det verkar som han var både arbetsam och företagsam, efter att ha träffat den jämnåriga Johanna Ulrika Olsdotter från Nordanåker blev det giftermål 1878.
Per Pettersson m. familj,  Altuna

Familjen växte och det blev tre barn som nådde vuxen ålder Oskar, Maria och Axel det fjärde barnet Klara avled 18 år gammal 1904. (När Maria fick sitt första barn året efter, namngavs hon efter den döda systern Klara, den Klara som kom att bli min farmor). Per inledde en yrkesbana som bonde genom att arrendera Unungeberg som tillhörde Ullfors bruk, så småningom kunde han köpa gården Altuna i Börje socken. Det var en ganska rejäl karriär som han gjorde och så vitt jag vet helt och hållet genom sitt eget arbete. Att ta sig fram med två tomma händer till en rejäl gård på Uppsalaslätten måste man beundra.  
Erik Zwedberg
På sin ålder höst, hustrun Johanna avled 1924, kom han att framleva sina dagar hos dottern Maria i Stenhagen. Det är från den tiden breven från den yngre brodern Erik Zwedberg kommer. I februari 1937 får han ett brev, Erik är då på sitt 79:e år och Per är 85 år. Brevet berättar om att han blivit ensam och att den slant till blommor som Per skickat istället för blommor blivit bidrag till gravplatsen som kostat 35 kronor. Pensionen han har är 300 kr om året och därutöver kan han  "laga trasor och sy något nytt om det blir fråga om det" alltså har han varit skräddare, ".. men nu för tiden köpes färdigt, så förtjänsten blir ringa..." Erik berättar vidare att smhället där man bor, vilket måste vara Orresta mellan Västerås och Enköping, byggs ut och expanderar. Brevet slutar "Jag börjar bliva darrhänt så det går ej bra att skriva med bläckpenna. Nu får jag väl lyssna på Radion ett tag det är Gudstjänst nu".
Ingvar, Klara, Maria, Per
Per lever som sagt sina sista år hos Johan och Maria Dahlberg i Stenhagen, Tierp, där också min far vid samma tid växer upp. Per Pettersson dör den 6 februari 1943 drygt 90 år gammal. I november 1948 kommer så ytterligare ett brev, denna gång från en av Eriks söner, Algot, som tackar för blommorna som sänts till faderns begravning. Algot berättar vidare om att fadern den 22 oktober "var han upp och drog upp sina klockor på morgonen, men vilade sig på dagen", på eftermiddagen fick han sedan en propp och mötte en ögonblicklig död. "Han fick sina önskningar uppfyllda, nämligen att han fick leva tills han blev 90 år, att han skulle slippa bli liggandes svårt sjuk, samt att han skulle få dö i sin kära stuga" Brevet talar också om att de är tre bröder Eric, Algot och Carl som alla finns i Dalsland, och systern Britta som finns i Hallstahammar och är den som under alla år skött "de gamla". Den avslutande delen av brevet handlar om Algots släktforskning i den "Bondessonska" släkten.
Idag finns en serie väldigt fina bilder hos Upplandsmuseet på Per Pettersson som visar sin gård Altuna i Börje, Titta tex. på denna länk:
 https://digitaltmuseum.se/011013993919/pettersson-i-portlider-altuna-borje-socken-uppland-sannolikt-1920-tal?aq=text%3A%22altuna%22%2C%22b%C3%B6rje%22+owner%3F%3A%22S-UM%22&i=42






Kommentarer