Återmontering del 1

Idag blev det en stund i verkstaden. Återmonteringen av motorblock blev det tidigare i veckan, och idag tänkte jag mig en fortsättning med förgasare och grenrör.
Pinnbultarna till grenröret visade sig bli ett litet problem när jag upptäckte att en av två bultar har försvunnit och vägrade låta sig återfinnas. Jag vet inte, men nog blir det av och till spilld tid på att leta efter antingen verktyg eller saknade delar trots att jag inbillat mig att allt lagts i ordning när jag plockat sönder objekten. Nu blev det att leta på nätet och att beställa nya bultar.
Saabklubben hade inga, däremot Norrlands custom som hade bultar med 3/8 unc-gänga i ena änden och unf i den andra. Dessa var dock på tok för långa för att fungera så nästa steg blev att beställa pinnbultar med rätt längd men då med unc-gänga i båda ändarna. När det nu blev dags att montera fick jag lite beslutsångest och scannade nätet en ytterligare gång och hittade på TA-motor i Luleå bultar som är väldigt lika, endast 3mm längre vilket bör funka. Mailade idag söndag och fick blixtsnabbt svar att dessa läggs på lådan imorgon. Till saken hör att denna firma verkar vara helt specialiserade på Cadillac, så nu blir det måhända lite amerikansk lyx under motorhuven på 92:an.
Istället för grenrör monterade jag istället tillbaka förgasaren. Ny packning förfärdigades av en tom mjölkkartong vilket jag fått lära mig är ett utmärkt packningsmaterial. Numer har jag också erfarenhet av att detta verkligen stämmer. Förgasaren är nu åter på plats.
Jag upptäckte när jag höll på att en liten mutter som tillsammans med ytterligare en liten mutter håller en kåpa på kylaren som fångar in värme till kupéfläkten var borta, likaså fattades en skruv på växellådans lilla titthål. Naturligtvis är dessa gängade i tum och inte i mm....
Jag hade dock turen att hitta en lämplig skruv i gömmorna. Muttern i dimensionen 1/8 tum var däremot en värre nöt. Det visade sig att tidigare nämnda Norrlands custom hade sk. plåtmuttrar i denna dimension och de fungerar troligen och är nu beställda.
Ja så är jag ändå lite närmare en återstart av det sovande kraftpaketet i 92:an....

Kommentarer